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Národní odvolací výbor 

 

Národní odvolací výbor (NOV) Českého bridžového svazu se zabýval odvoláním družstva 
ESA proti rozhodnutí odvolacího výboru ze dne 14. října 2006 ohledně rozdání č.3 zápasu 2. kola 
1. pražské ligy utkání ACOL – ESA. 

Odvolání je datováno 24. října 2006. NOV odvolání přijal po složení kauce 200 Kč dne 
6. listopadu 2006. 

Dva členové NOV se projednávání nezúčastnili pro podjatost: 

• Tomáš Mráz jako účastník rozdání,  

• Tomáš Fořt jako člen odvolacího výboru soutěže, proti jehož rozhodnutí se družstvo odvolává. 

Rozhodnutí: 
• NOV souhlasí s rozhodnutím vedoucího turnaje a odvolacího výboru přidělit v rozdání 

upravený výsledek. 

• NOV mění přidělený upravený výsledek na 4♥ W -2 (+200) pro obě strany. 

• NOV mění rozhodnutí odvolacího výboru ohledně vrácení kauce. Kauce bude vrácena. 

• Kauce složená při odvolání k NOV bude rovněž vrácena. 

Zdůvodn ění: 
Strana EW se opomenutím alertovat dopustila porušení pravidla 75A: „Zvláštní partnerské 

dohody, explicitně dohodnuté nebo implicitně přijaté, musí být úplně a volně dostupné soupeřům.“ a pravidla 
40B2: „Hrá č nesmí učinit hlášku nebo zahrání založené na zvláštní partnerské dohodě, pokud nelze rozumně 
předpokládat, že soupeři rozumějí jejímu významu, nebo pokud strana neoznámí používání takové hlášky nebo 
zahrání v souladu s ustanoveními pořádající organizace.“ V pravidle 20B1 se přímo uvádí: „opomenutí 
alertovat konvenční hlášku nebo zvláštní dohodu, je-li její alertování předepsáno pořádající organizací, je 
považováno za mylnou informaci.“ 

Vedoucí turnaje postupoval na základě pravidla 40C: Jestliže vedoucí usoudí, že strana byla 
poškozena tím, že soupeři nevysvětlili plný význam použité hlášky nebo zahrání, může přidělit upravený výsledek. 

Došlo k poškození? K nesrovnalosti by nedošlo, pokud by soupeři znali dohody strany EW. 
Zde je potřeba oddělit to, zda soupeři znají dohodu, od faktu, zda hráč E na dohodu zapomněl nebo se 
od ní vědomě odchýlil. Nelze argumentovat tím, že kdyby hráč E alertoval, tak by přece dražil jinak, 
protože by si uvědomil, jaká je dohoda. Alertování je pouze konkrétní, nedokonalý, ale praktický 
způsob, jak zpřístupnit některé dohody soupeřům a pomoci naplnění pravidla 75A. Lepší by bylo umět 
znalost dohod soupeřům bleskově „nalít do hlavy“, což naneštěstí v reálném světe nejde. 

Stav „bez nesrovnalosti“ v tomto případě je tedy ten, že strana NS zná dohodu soupeřů a hráč 
E na ni přitom zapomněl. NOV se zabýval tím, jaký výsledek by mohl být za těchto okolností dosažen. 

V takovém případě má dvojice NS informaci o významu hlášky i informaci, že E nealertoval 
(a mohl tedy na dohodu, anebo jen na alertování, zapomenout), což je podle pravidla 16 oprávněná 
informace: Hráči jsou oprávněni odvozovat hlášky a zahrání z informací získaných z právoplatných hlášek a 
zahrání a ze soupeřova chování během těchto hlášek a zahrání. Za těchto okolností je podle názoru NOV 
pro hráče N pas logickou alternativou k hlášce 4♠. Kdyby k nesrovnalosti nedošlo, není 
nepravděpodobné, že by se hrál závazek 4♥ W a strana NS by získala příznivější výsledek. 
K poškození v důsledku nesrovnalosti tedy došlo.  



Upravený výsledek se stanoví dle pravidla 12C2: Přidělí-li vedoucí upravený výsledek namísto 
výsledku skutečně dosaženého po nesrovnalosti, získá neprovinilá strana nejpříznivější  výsledek, který by 
pravděpodobně byl dosažen, kdyby k nesrovnalosti nedošlo. Provinilá strana obdrží ten nejméně výhodný 
výsledek ze všech možností, které mohou přicházet v úvahu. 

Jak dopadne závazek 4♥ W? Výnos kteroukoli levnou barvou od krále přes celý stůl do listu, 
který slíbil 16-18 bodů v pravidelné rozloze, je nestandardní. Normální výnos je v dané partii trumf 
(srdce) nebo pik. 

a) Po pikovém výnosu je percentage play hlavního hráče položení desítky (u hráče S je 
indikovaná velká srdcová délka a v případě neúspěšného impasu hl. hráč beru kluka 
esem a neztrácí zdvih ani tempo). Desítka bude ovšem pokryta klukem. Obrana získá 
3 srdcové zdvihy a po jednom zdvihu v každé levné barvě. 

b) Po srdcovém výnosu je jasné, že hlavní hráč závazek 4 ♥ nemůže splnit při drtivé 
většině normálních rozloh (kromě nepravděpodobného singl krále kárového). Pokud 
hlavní hráč vezme srdcový výnos na stole a bude impasovat krále karového nebo i 
pokud bude hrát hned eso kárové a káro, vydá opět 3 trumfové a 2 levné zdvihy. 
Druhá racionální linie sehrávky je snažit se na čtvrtý pik zahodit ztrátový tref ze stolu. 
Impas na kluka pikového riskuje ztrátu tempa a jednoho až dvou zdvihů navíc, proto 
se dá předpokládat, že hlavní hráč bude hrát piky seshora. Třetí kolo piků S snapne a 
zahraje znovu trumf (figuru). Zahrání esa kárového a kára, které by nyní vedlo 
k jednomu pádu, by bylo téměř jasnovidné, jelikož kárového krále může mít klidně 
hráč S a v takovém případě by toto zahrání vedlo ne k jednomu, ale ke třem pádům, 
proto hlavní hráč nejpravděpodobněji zahraje normálně A pikové a zahodí na něj 
ztrátový tref. S snapne, odehraje svůj poslední vysoký trumf a zahraje tref. Hlavní 
hráč nyní musí vydat ještě 2 kárové zdvihy. N nepoloží krále, až se bude hrát malé 
káro z listu W, a to bez ohledu na to, zda bude či nebude předtím odehrané A kárové 
či nikoliv. Dohromady tedy obrana udělá 3 trumfové a 2 kárové zdvihy. 

NOV proto přidělil upravený výsledek uvedený v rozhodnutí. 

Základní argument odvolání, který byl uveden i v původním odvolání proti rozhodnutí 
vedoucího turnaje, dává smysl: pokud by strana NS měla správné vysvětlení, pak hláška 4♥ je 
přirozený skok s délkou a hráč N má prakticky stejné rozhodování. (Tento argument však nebere 
v úvahu výše uvedený fakt, že N smí využít informaci, že hráč E nealertoval dohodu, kterou alertovat 
měl.) NOV proto vrací složenou kauci a rozhodl i o vrácení kauce z nižší instance. 
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